Coș - 0 lei
Cauta Anvelope Automobile Cauta Anvelope Agricole Cauta Anvelope Industriale

Specialistii in domeniul anvelopelor au tras concluzia ca umflarea pneurilor cu azot poate aduce cateva benefii conducatorilor auto. Aceasta practica nu este insa una noua, ea constituind un element-cheie in functionalitatea sporita a masinilor de curse inscrise in Formula 1.

Se stie ca presiunea din anvelopele umflate cu aer trebuie verificata mai des, in special in perioadele cand se inregistreaza variatii mari de temperatura. In schimb, prin umplerea cauciucurilor cu azot, vizitele la service pentru a stabili daca presiunea este cea corecta pot fi mai rare. Explicatia tine de proprietatile chimice ale acestui gaz, cunoscut si sub denumirea de “nitrogen”: datorita moleculelor de dimensiuni mai mari din componenta sa, azotul nu se dilata la caldura si nici nu se comprima la frig. Este nevoie de 770 K, in conditii de presiune, pentru ca azotul sa condenseze, si de 6300 K pentru a ingheta. Descoperit pentru prima data in 1772 de Daniel Rutherford, acest gaz a fost considerat “aer fix” care nu participa la combustie.

In perioada estivala, se pot inregistra variatii considerabile de temperatura zi-noapte, iar umplerea pneurilor cu azot poate fi privita drept un mic avantaj pentru soferi.

In plus, in lipsa umiditatii, nici jantele, indiferent de materialul din care sunt fabricate (tabla sau aliaj) nu vor fi expuse oxidarii. Presiunea se mentine constanta, deoarece moleculele cu dimensiuni mai mari, nu exercita nici o actiune asupra cauciucului si nu permit patrunderea prin microporii pneului.

Astfel, se ajunge la o banda de rulare cu uzura diminuata, se mareste durata de utilizare a anvelopelor, reducandu-se in acelasi timp si consumul de combustibil. In consecinta, costurile de intretinere pentru vehicule vor fi mai mici.

Comportamentul nitrogenului la comprimare determina o mai buna amortizare, spre deosebire de aer. De aici reiese si ca gropile din asfalt, care reprezinta o problema obisnuita in tara noastra, sunt suportate mai bine de sistemul de suspensie.

Nu dispunem de studii relevante, insa majoritatea conducatorilor auto care obisnuiesc saumfle pneurile autoturismelor cu azot, s-au exprimat parerea ca anvelopele cu azot faciliteaza un nivel micsorat de zgomot. O explicatie plauzibila ar fi ca undele rezultate in urma socurilor se amortizeaza mai bine.

Umflarea anvelopelor cu azot este utila in special pentru acele vehicule care stationeaza timp mai lung. Nu este o noutate ca stationarile pe termen lung pot determina uzura prematura a anvelopei, prin accelerarea invechirii la nivel structural, fapt ce conduce la conditii de siguranta in utilizare mai precare.

Exista o serie de cercetari legate de studii de introducerea azotului in rotile masinilor. De pilda, Departamentul de Transport si Securitatea Traficului pe Autostrazi din Statele Unite sustine ca acele anvelope umplute cu mai mult de 90% azot, s-ar bucura de o durata de functionare mai mare. De asemenea, acestea isi mentin caracteristicile de manevrabilitate si durabilitatea, oferind rezistenta in timpul deplasarii. In urma testelor de laborator efectuate timp de trei luni de savantii americani, a rezultat ca anvelopele umflate cu azot au inregistrat o reducere de presiune cu pana la 2/3 mai putin decat cele cu aer. Media lunara a pierderilor de presiune, 1, 39%, arata clar diferenta intre cele doua modalitati de umflare a pneurilor, pentru ca datele obtinute pentru anvelopele cu aer, ca medie lunara de scadere a presiunii a atins 2, 13 procente.

Cum poate fi scos aerul:

  • Exista doua moduri prin care poate fi scos aerul. Unul consta in utilizarea unei instalatii de vidare. Cealalata solutie vizeaza umflarea si dezumflarea rotii in cicluri succesive.

Sfatul echipei Steffco: nu ezitati sa mergeti la service-ul auto in cazul in care suspectati probleme legate de anvelope, verificati regulat presiunea din pneuri si montati anvelope cu dimensiuni corespunzatoare pe care le achizitionati doar de la producatori si distribuitori autorizati!

Transport Gratuit pentru comenzi de 4 anvelope